news-details
Ekonomija

Ugostistelji na primorju pesimistični: Biće puno samo vikendom kad se spuste naši

Izvor: Pobjeda

Autor: Nada Kovačević

 Budvanske plaže su bile pune za vikend, dok su hoteli još bez gostiju, iako mnogi još nijesu ni otvorili vrata. Optimizma među ugostiteljima slabo ima, a kako će biti niko ne zna. Na plažama za vikend najviše je bilo Podgoričana, dok radnim danima kako su Pobjedi kazali zakupci nema nikoga.

Mobilijari su postavljeni ponegdje i do 10.juna se neće naplaćivati. Vlasnici restorana kažu da će “preživjeti”, ali da ne očekuju zaradu, ne samo ove nego i sljedeće godine, ali kažu i da postoji šansa ako se promovišemo kao korona fri destinacija.

Vlasnik Koko bič plaže u Budvi Alen Pejović nije optimista. Sve je kaže pripremio samo čeka goste. Za Pobjedu kaže da ima nešto domaćih gostiju vikendom, ali da radnim danima nije tako. Postavio je mobilijar, ali se još ne naplaćuje.

-Svi smo zabrinuti. Dolaze nam Podgoričani vikendom, ali inače ,,mrka kapa“- kazao je Pobjedi Pejović naglašavajući da se nada da će njegov biznis ipak preživjeti.

Goran Teodosić iz plažnog bara Avala hotela kaže da su još u pripremi.

-Radnim danima imamo ponešto od lokalnih stanovnika, ali vikendom bude Podgoričana. Osjetno se vidi da je nešto počelo. Hotel još nije počeo da radi, čeka se otvaranje granica-kazao je Teodosić Pobjedi.

Budvanski ugostitelj, vlasnik restorana Jadran Krsto Niklanović takođe nije optimista. Najviše ga brine što ima 43 stalna radnika, koje treba zadržati.

-Čitav život sam bio optimista, ali je ovo daleko od optimizma. Ovo je situacija koja ne zavisi od nas i dok god je pandemija proglašena na svjetskom nivou mi se ne možemo ničemu nadati-kazao je Niklanović za Pobjedu.

On smatra da će sezona trajati samo 15 do 20 dana i to u hotelima, a da će privatni smještaj doživjeti katastrofu.

-Pitanje je ko će doći, kako će doći, kojim parama će doći. Znamo koliko je firmi po Evropi bankrotiralo, a ti što su dobili otkaz su obični ljudi. Neće kod nas doći ni direktor Filipsa, ni Simensa ni Mercedesa nego obični turisti sa lou kost kompanijama, Montenegro erlajnzom, čarter letovima koji su vrlo upitni za ovu godinu-ističe Niklanović dodajući da je se svaka država sada trudi i da zadrži svoje državljane, bilo to u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj…

-Hrvatska ima jednu prednost da je bliža Evropi i brže su provjere na granici jer je članica EU. Ne smatram je konkrurencijom jer samo jedno hrvatsko ostrvo kao što je Rab ima više obale od cijele Crne Gore. Kod nas u normalnim vremenima se čeka po četiri sata na granici, da se uđe ili izađe iz zemlje, a sad imamo dodatni zdravstveni nadzor koji će garantovano usporiti prelaz, ako se ne nađe neko rješenje-kazao je Niklanović koji urgira i moli sve da taj ulazak u Crnu Goru bude brži i organizovaniji i da familije sa djecom manje čekaju.

-Normalno je da treba da postoji kontrola. Po meni to treba da bude unutar države, pratiti gdje su gosti prijavljeni i kako, a ne na granici ih držati po tri četiri sata. Treba neko dobro biti zaljubljen u neko mjesto da bi proveo osam, devet sati na granici-tvrdi Niklanović.

Ističe da ove godine ne možemo da računamo na bilo kakvu sezonu “čisto doći će neko“.

-Pričamo svi o hotelima. Turizam Crne Gore nijesu samo hoteli. Tu je ogroman privatni smještaj koji će ove godine doživjeti katastrofu, a plašim se i iduće. Imamo i izletnička mjesta, kao što su Perast, sjever. Oni žive od dnevnih izleta bilo od turista iz Dubrovnika ili turista koji su Crnoj Gori. To će sve da zamre ovog ljeta jer neće biti interesenata-kazao je Niklanović.

Na kotorskoj rivi, gdje je bio prije neki dan kaže nije bilo ni 20 auta.

-Perast, gdje u ovo vrijeme vrvi od izletnika iz Dubrovnika, kruzeri… sada je to pustinja. Tako da, pored svog optimizma, ja ne vidim ništa. Uvijek zagovaram da sjednemo i dogovorimo što ćemo. Ako crkne privreda, može u Podgorici da sjedi Tramp ili Bil Gejts svi će nas napustiti. Otići će i bankari, jer smo mi ti koji držimo banke, mi uplaćujemo pazare, uzimamo kredite… Budite sigurni prve će nas napustiti banke. Svi smo u istom košu, a nemamo još strategiju kako izaći iz ovoga-kaže Niklanović.

On tvrdi da svi imamo doma neke zalihe novca koje su svakog dana sve manje.

-Ukoliko država i bankarski sistem ne ulože u privredu, ne mislim na ove pakete za preživaljavanje, i dok god banke ne stanu iza nekog programa i dobijemo neke kredite sa dvije godine grejs perioda nama spasa nema-istakao je Niklanović.