news-details
Društvo

Žustra rasprava unutar vladajuće koalicije na XIX sjednici SO Bar

Rasprava o davanju saglasnosti na Odluku DOO Komunalne djelatnosti Bar da se kreditno zaduži 300.000 eura, zbog otvorenog razmimoilaženja unutar barske vladajuće koalicije neočekivano je iz drugog plana postala centralna tačka jučerašnjeg zasijedanja barskog parlamenta. 

Sučeljenost stavova, te način njihove interpretacije, koje su ovim povodom  iskazali na jednoj strani predsjednik  i potpredsjednik Opštine Dušan Raičević (DPS) i Radomir Novaković (Biram Crnu Goru),  a na drugoj izvršni direktor i predsjednik Odbora direktora Komunalnih djelatnosti Stevo Pejović (SD) i mr Zarija Franović (DPS), iznenadila je i opoziciju, pa se odbornik Demokrata Miloš Leković sa govornice izvinio što je “zalutao u svađu unutar vladajuće koalicije” i potom obustavio svoje učešće u raspravi.

Epilog- povlačenje ove odluke sa dnevnog reda na doradu, propraćeno Franovićevom opaskom da mu je ova rasprava bila “interesantna, pa i zabavna, uprkos četvorosatnoj žučnoj diskusiji”.

Ovakav ishod  prepirke sugerisao je ton izlaganja predsjednika Raičevića koji je  predložio da se ta tačka razmatra “u nekom budućem periodu” , nakon što je menadžmentu Komunalnih djelatnosti spočitao što o odluci nisu informisali ni njega, ni resorni opštinski sekretarijat.

Predsjednik SO Bar Mićo Orlandić (SD ) zatražio je nakon ovih riječi  desetominutnu pauzu za sastanak predsjednika odborničkih klubova,  koji je potom potrajao skoro 40 minuta i izrodio ovakav rasplet.

Zaplet se mogao naslutiti čim su Franović i Pejović na početku diskusije predstavili sve probleme sa kojima se preduzeće suočava u svakodnevnom radu u doba pandemije, od nedovoljnih i prevaziđenih resursa ,  do prispjelih naslijeđenih obaveza, pri čemu je  Pejović insistirao da želi da govori isključivo o periodu otkako je on na čelu preduzeća.

U seriji komentara, Ljubomir Vukoslavčević(Biram Crnu Goru), Novaković, odbornici DPS Miloš Fuštić i Božidar Janković iz DPS, te Leković i Miloš Šušter (URA) iskazali su ne samo nedoumice oko ovog  kreditnog zaduženja i dvije verzije njegovog obrazloženja, već i kritike na račun brojnosti menadžerskog tima i visine njegovih plata.  Novaković je potencirao “misteriju” kako je ova tačka došla na dnevni red,  a kada mu je Orlandić odgovorio da je on to uradio, Novaković je reagovao da je nekorektno što “kao jedan od četvoro potpisnika koalicionog sporazuma o vlasti u Baru” nije sa time upoznat.

Pejović je pored ostalog replicirao da je zatekao sistematizovana radna mjesta od ranije, da se kredit podiže za tekuću likvidnost i izmirenje dospjelih obaveza prema državi, te da nije došao u preduzeće da “radi za džabe”.

U radu SO juče nisu učestvovali odbornici DF i SNP mr Dejan Đurović i Vasilije Lalošević, u znak protesta zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenika u Nikšiću, te policijske prekomjerne sile.   


.