news-details
Društvo

Domaće i strane novinarske asocijacije osudile neprimjerenu upotrebu sile protiv dopisnika “Večernjih novosti” Veliše Kadića

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je, kako navode, neprimjerenu upotrebu sile protiv dopisnika "Večernjih novosti" Veliše Kadića tokom sinoćnjih protesta u Nikšiću.

-Dopisnik 'Novosti' Veliša Kadić priveden je zbog snimanja protesta u Nikšiću. Svi njegovi snimci izbrisani su od strane policije, a naprskan je i biber sprejom tokom ispitivanja. Reporteri bez granica osuđuju neprimjerenu upotrebu sile-objavljeno je na Tviter nalogu RSF na engleskom.

Društvo profesionalnih novinara (DPNCG) traži od rukovodstva Uprave policije da obuči svoje službenike kako bi znali da je posao fotoreportera i novinara u javnom interesu i da nemaju prava da im uskraćuju izvještavanje.

-Protestujemo zbog hapšenja dopisnika "Novosti" Veliše Kadića i njegovog sprečavanja da radi svoj posao i zbog toga ćemo uložiti pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Reporter tvrdi da su mu uništeni snimci iz telefona iako se predstavio da je službeno angažovan, da mu je policija sasula biber sprej u oči. On je pušten nakon što je dao izjavu u nikšićkom Centru bezbjednosti- saopšteno je iz DPNCG.

Podsjećaju da je Kadić četvrti novinar koji je od početka godine priveden što je sasvim dovoljan razlog za zabrinutost kada je u pitanju demokratski sistem kakav bi Crna Gora trebalo da bude.

-DPNCG smatra da je nedopustivo da u državi tokom godine više imamo novinara kojima su stavljane lisice na ruke, nego riješenih slučajeva kada su u pitanju napadi na novinare i medijske kuće. U velikom broju predmeta Evropski sud je utvrdio da države ugovornice imaju pozitivnu obavezu da osiguraju zaštitu onih koji su izloženi riziku od fizičkih i drugih napada zbog ostvarivanja svog prava na slobodu izražavanja. To ne može biti izuzetak ni u slučajevima brutalnog postupanja policije, koje bilježe reporteri. O alarmantnosti pada rejtinga Crne Gore na ljestvicama slobode izražavanja govore posljednji izvještaju uglednih svjetskih organizacija-zaključeno je iz DPNCG.

 Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas hapšenje dopisnika "Večernjih novosti" iz Crne Gore Veliše Kadića koga je policija privela dok je izvještavao sa događaja u Nikšiću.

UNS je zatražio da se utvrdi odgovornost policije zbog hapšenja i pozvao kolege da se solidarišu i osude "ovaj napad na slobodu medija", navodi se u saopštenju.

Udruženje je pozvalo i Evropsku federaciju novinara i Međunarodnu federaciju novinara da protestuju zbog hapšenja Kadića i traže neometan rad novinara u Crnoj Gori.

Novinari su tom udruženju kazale da je crnogorska policija uhapsila Kadića dok je snimao privođenje mladića, iako je imao vidno obilježje da je novinar.

 Policija je dopisniku "Novosti", kako je UNS-u rečeno, raspršila biber sprej direktno u oči zbog čega mu je pružena ljekarska pomoć.

-Kolega foto-reporter “Dana” i ja smo se našli u blizini marice iz koje su istrčali policajci i počeli da privode jednog mladića. Uključio sam kameru na telefonu i snimao, da bi policija krenula na mene, dvojica su me ugurala u maricu. Jedan mi je sipao biber-sprej u oči i tražio mi da uništim snimke na mobilnom. Doveli su me u policijsku stanicu, lice me je strahovito peklo, pa je došla i hitna pomoć da mi pomogne. Bilo je užasno dok mi nijesu stavili obloge-izjavio je Kadić za "Večernje novosti"..

Redakcija "Novosti" nekoliko sati nije mogla da stupi u kontakt sa Kadićem dok je bio u policiji iz koje je pušten poslije ponoći, navodi UNS.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) najoštrije osuđuje sinoćnje privođenje Veliše Kadića, dopisnika Večernjih novosti.

-Kadić je priveden dok je obavljao novinarski zadatak u momentu kada je, kako sam tvrdi, snimao kako se policija sukobljava sa jednim protestantom, tokom okupljanja u Nikšiću. Kasnije je, prema Kadićevoj tvrdnji, sav materijal koji je snimio obrisan od starne policije.  Smatramo nedopustivim privođenje novinara dok obavljaju radne zadatke, kao i unuštavanje materijala koji pripada samo novinarima i njihovim redakcijama, da bi se na tačan i objektivan način informisali građani i građanke. Ovakav odnos policije, koja se umjesto da zavodi red ponaša kao cenzor, dodatno potvrđuje tvrdnje relevantnih međunarodnih organizacija da Crna Gora ima ozbiljnih problema sa vladavinom prava i slobodom medija i izražavanja, bez čega ne može biti tranzicije naše zemlje ka funkcionalnoj demokratiji- saopštila je predjsednica CIN-CG, Milka Tadić Mijović.

*Fotografija: Luka Zeković, Vijesti