news-details
Društvo

Slučaj „Budva“: Uhapšen član posade iz Bara, u toku ukrcaj žitarica za Nigeriju

Ni drugi dan nakon zapljene pola tone kokaina na brodu „Budva“ kompanije AD Barska plovidba, istražni organi ne objavljuju nove detalje o ovoj akciji u luci Hamburg. U petak veče prvog maja,oko 22 sata , njemački policajci i carinici upali su na brod čim je privezan, odmah uhapsili jednog od 23 člana posade -Mladena Radulovića iz Bara, i potom na brodu pronašli pola tone kokaina.

Njemačka policija ostale članove posade drži pod nadzorom. Vrijednost zaplijenjene droge procijenjena je na oko 20 miliona eura.

Balk karijer „Budva“ doplovio je u Hamburg prazan iz luke Kazablanka u Maroku, u koju je prije toga stigao iz Braztila.

Portal Feral.bar saznaje da je u luci Hamburg i dalje u toku ukrcaj žitarica na „Budvu“. U barskoj kompaniji očekuju da brod sa tim teretom isplovi z a Nigeriju sjutra, jer do sada nije bilo nikakvih naznaka njemačkih vlasti da će brod produžiti boravak u Hamburgu. 

Brod je u tajm-čarteru kompanije “Sea Pioneer” iz Londona, iza koje stoji turski kapital. 

 Pozivajući se na izvore iz vrha Uprave policije , „Vijesti“ su objavile da je crnogorska policija sa partnerskim službama više država „oko dva mjeseca” nadzirala „Budvu“ otkako je na brod utovarena droga.

 -U njemačkoj luci na brodu ‘Budva’, koji plovi pod crnogorskom zastavom, zaplijenjeno je oko pola tone kokaina. Fokus crnogorske policije je posebno usmjeren na državljane Crne Gore, koji, najčešće kao mornari angažovani na inostranim brodovima, vrše kriminalnu aktivnost krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu, zarad sticanja velike finansijske dobiti, te time narušavaju ugled crnogorskih pomoraca, koji na savjestan i profesionalan način obavljaju svoj posao i koji su decenijama bili prepoznati u svijetu kao visokoobrazovan i rukovodeći kadar na brodovima u mnogim pomorskim kompanijama širom svijeta-saopštili su iz Uprave policije. 

Prema istim navodima, zapljena kokaina u Hamburgu je još jedan pokazatelj konkretne saradnje Uprave policije sa međunarodnim partnerima i njihove spremnosti i odlučnosti da se stane na put organizovanom kriminalu.

-Realizaciji policijske akcije je prethodila opsežna međunarodna istraga, kroz razmijenu informacija i opservaciju broda u Portugaliji, Španiji, Holandiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Crnogorska policija će, kao pouzdan partner, nastaviti punim kapacitetima da pruža doprinos u iniciranju i sprovođenju međunarodnih istraga, koje će dovesti do razotkrivanja pojedinaca i kriminalnih grupa, koje na ovaj način urušavaju ugled ove profesije, kao i same države. Zbog daljeg nesmetanog toka istrage i aktivnosti koje se sprovode u SR Njemačkoj, trenutno nijesmo u mogućnosti saopštavati više detalja u vezi s konkretnim predmetom-navodi se u saopštenju Uprave policije Crne Gore. 

*Fotografije: kn-online.de, vesselfinder.com