news-details
Kultura

„Sveti i prokleti“ večeras na YouTube kanalu Kulturnog centra Bar

Večeras u 20 sati na YouTube kanalu jpkcbar počinje onlajn retrospektiva "3 decenije, 3 predstave, jedna tema - Vladimir i Kosara”. Ovimvideo-panelom JP Kulturni centar Bar predstaviće dramska ostvarenja u svojoj produkciji koja su u prethodne tri decenije bile posvećene legendarnoj ljubavi dukljanskog kneza Vladimira i Kosare, ćerke cara Samuila.

U virtuelnom studiju, gosti će biti Mladen Nelević, glumac u predstavi iz 1988. godine, Dragiša Simović, glumac u predstavama 2010. i 2016. godine, te reditelj Obrad Nenezić i glumica Branka Stanić iz ansambla predstave koja je na Barskom ljetopisu postavljena 2016, a moderator je Radomir Petrić.

Nakon završetka video-panela, na istom YouTube kanalu počinje projekcija predstave “Sveti i prokleti” iz 2016.  

 Ova tragedija koju je napisao i režirao Obrad Nenezić, na nov način je prikazala legendarnu ljubav dukljanskog kneza i princeze Kosare i njihovu nesrećnu sudbinu, a izvedena je kao pozorišna produkcija XXIX Barskog ljetopisa JP Kulturni centar Bar.

Vladimirova i Kosarina bezgranična ljubav pretočena je u modernu dramu u stihovima, koja je u 12 scena prikazala vječnu borbu dobra i zla. Tragična nota provlačena je kroz sve scene, ni iskazi ljubavi nisu bili lišeni sjenke zle kobi.

Vladimira i Kosaru odigrali su Jovan Dabović i Branka Stanić, Samuila Dragiša Simović, Vladislava Filip Đuretić, a u predstavi su nastupili i Vukan Pejović, Mirko Nikolić i Vladimir Cerović

Scenografiju predstave je potpisao Darko Musić, kostime Anastazija Miranović, a za scenski govor je bila zadužena dr Dijana Marojević. Dizajn plakata je uradio Milovan Kadović.