news-details
Društvo

Premijerni Erasmus + projekat za barsku srednju školu

Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola (SEUŠ) iz Bara od ove jeseni učestvovaće u međunarodnom projektu obučavanja odraslih, koji se finansira iz fondova EU. 

-Saopšteni su rezultati selekcije projekata za 2020. u okviru programa Erasmus+ iz oblasti KA2 Saradnja radi inovacije i razmjene dobre prakse, i projekat „Digitalne vještine za odrasle“ u kojem je SEUŠ jedan od sedam partnerskih organizacija, biće sprovođen u našoj ustanovi od prvog novembra ove, do 31. oktobra 2022. –potvrdila je portalu Feral.bar Marta Nikolić, profesor engleskog jezika u SEUŠ i koordinator za međunarodne projekte ove ustanove.

Cilj projekta je da odrasli stiču digitalne vještine, a SEUŠ ima licencu za obrazovanje odraslih. Prema dostupnim podacima, u crnogorskim okvirima ovo je ne samo u Baru prvi put da je jedna srednja škola partner u Erasmus + programu, u kojem su obično aktivni učesnici visokoškolske ustanove. Budžet projekta je 223.840 eura, a udio za barsku školu je 26.195 eura.

-Realizacijom projekta ovog ranga proširujemo svoje djelatnosti i na rad sa odraslima, i to u međunarodnim okvirima jer se Ključna akcija 204 Erasmus+ programa tiče upravo Strateškog partnerstva za obrazovanje odraslih, a Škola je nedavno licencirana za andragoški rad.

Svi kreatori ovog projekta imali su na umu preporuke Savjeta Evrope od 18.maja 2018. u kojima se naglašava značaj cjeloživotnog učenja i sticanja ključnih kompetencija za rad u XXI vijeku kako bi se izbjegla marginalizacija određenih društvenih grupa.

Među tih osam kompetencija su istaknute: digitalne vještine, svijest o sajber-bezbjednosti, kritičkom mišljenju i medijskoj pismenosti, kao i komunikativnost, pa će projekat kroz online kurseve upravo biti baziran na sticanju navedenih vještina kod 30 učesnika iz naše lokalne zajednice, a po toliko i iz partnerskih, uz prethodnu adekvatnu obuku trenera i edukatora na partnerskim sastancima u svim zemljama učesnicama-dodaje Nikolić.

Do ovakvih rezultata i poduhvata, nastavlja, dolazi se permanentnim pohađanjem simpozijuma, foruma, obuka, konferencija iz oblasti obrazovanja, socijalnog preduzetništva, rada sa mladima širom Evrope,”a sve to pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope-SALTO platforme”.

-Naši brojni Youthpass sertifikati donijeli su nam, osim niza raznih kompetencija za rad u obrazovnoj ustanovi, i kontakte-svojevrsno umrežavanje sa kolegama iz inostranstva i priliku da sarađujemo u ovom smislu. Mediji su o svim tim događajima već i izvještavali, prepoznavši njihov značaj, ali i naš rad koji nam obezbjeđuje da uvijek budemo na listi odabranih-ističe prof. Nikolić.

Ona ukazuje da školi sada predstoji “izuzetno dinamični” dvogodišnji rad na ovom, ali i na ostalim međunarodnim i lokalnim projektima koji su vec u toku. Pored projektne koordinatorke Nikolić, u implementaciji učestvuju i profesor turističke grupe predmeta Jelena Vlahović i školski ICT koordinator Aleksandar Vukazić, “a biće neophodan i angažman gotovo čitavog kolektiva, velikog broja učenika i saradnja sa brojnim predstavnicima lokalne zajednice čemu uvijek težimo”.

Glavni aplikant u projektu je slovački Orbis Institut iz Bratislave a ostale partnerske organizacije su iz Španije Centro Integrado Publico de Formacion Profesional Misericordia iz Valensije i Metodo Estudios Consultores iz Viga, Uniao das Freguesias de Gondomar iz Portugala, Privredna komora regije Tarsus iz Turske i Social Cooperative Enterprise Kiklada iz grčkog Sirosa.