news-details
Društvo

Nacionalni parkovi otvoreni za lokalno stanovništvo

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) odlučilo je da, uz strogo poštovanje mjera NKT dozvoli posjetiocima ulaz u nacionalne parkove .

-Ovakvu odluku donijeli smo zbog saglasnosti NKT za ublažavanje pojedinih privremenih mjera uvedenih radi zaštite zdravlja i života građana. To podrazumjeva da pristup parkovima ima lokalno stanovništvo do ukidanja međugradskog saobraćaja –kazao je Elvir Klica, direktor ovog JP.

Iz NPCG su saopštili da su njihovi zaposleni uprkos vanrednim mjerama uspjeli  da suzbiju nelegalne radnje, najviše na Skadarskom jezeru, i da počinioce procesuiraju nadležnim državnim organima.

-Ovu aktivnost ne bismo uspješno obavili da nijesmo imali odličnu saradnju sa Upravom policije, grupom građana  “Stop krivolovu”,  ribočuvarima iz NVO sektora i Komunalnom policijom. Pripremili smo planove upravljanja za naredni petogodišnji period, završavali smo redovne programske aktivnosti, a zbog novonastale situacije, realizujemo i serijal emisija edukativnog karaktera, namijenjene kako za školsku omladinu, tako i za građane, a koje se emituju  ponedjeljkom i petkom na RTCG 1. I naredne odluke JPNPCG biće u skladu sa smjernicama NKT-ističu iz ovog JP.

Nacionalni parkovi Crne Groe podsjećaju da je i dalje na snazi zabrana kretanja na vodi u NP Skadarsko jezero i okupljanja na usidrenim plovilima, osim licima koja imaju dozvolu za obavljanje privrednog ribolova.

- Dok je na snazi ta propisana mjera Ministarstva zdravlja, u plovilu se može nalaziti samo jedno lice prilikom obavljanja ribolova. Lice koje namjerava da vrši ribolov, dužno je da najavi svoje aktivnosti Monitoring centru Nacionalnih parkova, uz navođenje podataka o ribolovnoj dozvoli, registarskim oznakama plovila i reonu na kojem će se vršiti ribolov. Takođe je od četvrtka 23.  aprila  dozvoljen sportski ribolov u nacionalnim parkovima-navode iz NPCG,

Novi sadržaj na sajtu JPNPCG je  Edukativni kutak, koji osim učenika mogu koristiti i njihovi nastavnici jer je kompatibilan sa školskim Planom i programom. Nastavljene su aktivnosti na realizaciji projekta virtuelna tura 360 stepeni, a za sada se virtuelno može obići NP Skadarsko jezero Uskoro će najmlađi moći da upoznaju biljne i životinjske vrste u parkovima na poseban način, u formi igrice.