news-details
Društvo

Javno privatno partnerstvo u zdravstvu potrebnije nego ikad

-Neophodno je svim privatnim zdravstvenim ordinacijama, poliklinikama, dnevnim i specijalnim bolnicama ponuditi ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje (FZO), a cjenovno to dovesti u istu ravan. Time se iskorišćavaju svi raspoloživi kapaciteti i omogućava održivost privatnog sektora i podstiču nova ulaganja-saopštili su danas iz “Biram Crnu Goru”. 

Iz ove partije ukazuju da je njihov stručni tim od početka izbijanje epidemije “održao mnoštvo sastanaka” sa vlasnicima privatnih medicinskih ustanova, i da je većina ovihrazgovora  završena pitanjem “šta je da državnim intervencionizmom u segmentu privatne medicinske prakse?”.

-U proteklih nekoliko nedjelja crnogorska javnost je imala prilike da čuje sa kojim se problemima susrijeću mikro, mala i srednja preduzeća iz gotovo svih sfera privređivanja, ali ne i šta se dešava sa privatnim medicinskim sektorom. Prema riječima mnogobrojnih sagovornika koji su u “Biram Crnu Goru” pronašli svoj, ne samo politički program, već i partnera sa kojim će zajedno mijenjati društvo na bolje, veliki broj ordinacija ulazi u zonu rizika po poslovni opstanak.

Sve opšte i specijalističke zdravstvene ordinacije koje do sada nijesu svoj dio profita ostvarivale preko dobro poznate formule koja se ogleda u saradnji sa FZO, , danas su u bezizlaznoj situaciji. One suštinski ne rade, a ljekarski i srednje medicinski kadar u svojim domovima isčekuje okončanje izolacije. Na koji način će država pomoći ovaj vid djelovanja i zaštiti na stotine privatnih praksi i omogućiti im da sa što manje posljedica izađu iz krize-pitaju iz “Biram Crnu Goru”.

U njihovom saopštenju za medije navodi se da je od izbijanja krize sa koronavirusom upadljivo  odsustvo informacija o tome šta rade privatne medicinske ustanove i da li su uključene u borbu zdravstvenog sistema protiv virusa i na koji način.

-I oni su morali biti uključeni kroz svoje kadrovske, prostorne i sve ostale raspoložive resurse. Ukoliko ni zbog čega drugog, a onda i zbog toga što od njihovog rada zavisi budućnost skoro 1.000 porodica. Neophodno je svim privatnim zdravstvenim ordinacijama, poliklinikama, dnevnim i specijalnim bolnicama ponuditi ugovor sa FZO, a cjenovno to dovesti u istu ravan. Time se iskorišćavaju svi raspoloživi kapaciteti i omogućava održivost privatnog sektora i podstiču nova ulaganja-dodaju iz ove stranke.

Prema istim navodima,  veoma često u praksi se javljaju slučajevi da bolnice, domovi zdravlja i ambulante imaju zahtjeve i potrebe za nabavkom nove aparature čija kupovina iziskuje značajna novčana sredstva, a da pri tome te potrebe mogu biti potkrijepljene korišćenjem resursa koji postoje u privatnoj praksi.

 “Biram Crnu Goru”  zato predlaže da saradnju sa FZO ostvare “svi koji to žele i koji ispunjavaju uslove, jer je to u interesu i države i medicinske struke, ali i građanstva”.  Građani će, tvrde,  imati lakši pristup rješavanju zdravstvenih problema, brzina prijema će biti veća, a konkurentost na ovom tržištu “natjeraće sve da rade više, bolje i efikasnije, trudeći se da daju lični i kolektivni maksimum- čime će svi biti na dobitku”.

-Do sada ugovor sa FZO imaju: oftalmološke, ordinacije sa magnetnom rezonancom, one koje rade vantjelesnu oplodnju, apoteke, stomatološke ordinacije. Međutim, tu ne da nisu svi, već naprotiv, nema mnogih poput: pedijatrijskih, kardioloških, ginekoloških, uroloških, orl, radioloških, dermatoloških, gastroenteroloških, endokrinoloških ordinacija, te medicine rada i laboratorija.

Da li imamo pravo i potrebu da se odreknemo ljudi sa ovim znanjima? Naravno da ne. Iz ovih razloga “Biram Crnu Goru” očekuje od nadležnog Ministarstva i FZO da uđe u proceduru izjednačavanja uslova i davanja istih prava i mogućnosti svima. To je jedini način da ovaj sektor izađe na put samoodrživosti i da bude od koristi prije svega Crnoj Gori a onda i sebi-zaključuje se u saopštenju “Biram Crnu Goru”.