news-details
Društvo

Zbog nepoštovanja mjera, pojačana kontrola lica u samoizolaciji

Drugi talas nas je iznenadio i pogoršava se epidemiološka situacija, ali, to nas još više obavezuje da se, više nego ranije, pridržavamo svih preporučenih mjera,saopštio je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje sa epidemiolozima, zdravstveno-sanitarnim inspektorima i drugim službama.

-Nadam se da će naš Tim i ubuduće raditi efikasno i u službi svih građana, kao i na početku epidemije-istakao je Raičević. koji je kao rukovodilac Tima predsjedavao sastankom.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje i direktorka Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti dr sci med Božidarka Rakočević kazala je da će zbog pogoršanja epidemiološke situacije, uglavnom prozrokovane neodgovornošću i nepoštovanjem propisanih mjera, biti pojačana kontrola građana koji bi trebalo da budu u samoizolaciji.

-Shodno najnovijoj naredbi NKT od prije dva dana biće pooštren nadzor lica u samoizolaciji. Svaki dan je sve više oboljelih, evidentirali smo mnogo onih koji ne poštuju mjere kućne izolacije. Dešava se da pozovemo kako bi izvršili kontrolu, a saznamo da je osoba kojoj je izrečena ta mjera na plaži ili uopšte nije u svom gradu.

Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, sve inspekcije osim sanitarne biće uključene u kontrolu sa službenicima Komunalne policije i Uprave policije. Novina u Zakonu je i to što će sva lica koja imaju simptome biti uzorkovana i odmah upućena u samoizolaciju, kao i svi njihovi kontakti-kazala je dr Rakočević.

Ona je objasnila da se rezultati testiranja čekaju jer su kapaciteti laboratorije “mali u odnosu na uvećane potrebe za uzorkovanjem i analizom”.

-Svakodnevno stiže preko 800 uzoraka, a naši maksimalni kapaciteti su 500. Slično je i u drugim evropskim zemljama, mnogo razvijenijim, rezultat se tamo čeka i po sedam  dana-rekla je dr Rakočević.

Ona je istakla da se desio nepovoljan scenario i drugi, teži talas počeo je neočekivano, na početku sezone.

-Ekonomski momenat je važan, znamo što znači turizam za ekonomiju naše zemlje, i za sada se ne razmišlja o zatvaranju granica. Napravljeni su i protokoli kako reagovati ukoliko turisti koji posjete našu zemlju budu inficirani. Dakle, neophodno je poštovati mjere, maska-distanca-higijena ruku, ali i strogo se pridržavati pravila izolacije-naglasila je dr Rakočević.

Komandir Stanice policije CB Bar Peđa Bušković kazao je da će, kao i do sada, pojačano kontrolisati lica u samoizolaciji i pohvalio odličnu saradnju sa zdravstveno-sanitarnom inspektorkom dr Radmilom Dragaš.

On je podsjetio da su u naselju Šušanjpolicajci  lišili slobode lice sa međunarodne potjernice koje nije poštovalo mjere samoizolacije i da je upućeno u karantin u Ulcinj. U naselju Haj Nehaj službenici barskog Centra bezbjednosti lišili su slobode organizatora rođendanske proslave.