news-details
Društvo

Pokrenuta peticija podrške doktoru Ivanu Iliću

Izvor: Dan

Na sajtu www.peticije.online juče je pokrenuto potpisivanje peticije podrške dosadašnjem direktoru Opšte bolnice Kotor doktoru Ivanu Iliću, prenosi Dan.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović (SD) je odbio da mu produži mandat na mjestu direktora, već je u četvrtak objavio da je za novog direktora kotorske bolnice u predstojećem četvorogodišnjem mandatu postavio Davora Kumburovića, internistu kardiologa u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kumburović nezvanično važi za kadar koji je prihvatljiv DPS-u, a rođeni je brat Igora Kumburovića, funkcionera kotorskog DPS-a i direktora Doma zdravlja u tom gradu.

-Odbranimo čast struke u korona vremenu Bokelja, hirurga, primarijusa dr Ivana Ilića, kojeg politički progoni ministar Kenan Hrapović-stoji u tekstu peticije koja je juče otvorena na sajtu www.peticije.online.

Inicijatori peticije ističu da nemaju namjeru da se miješaju u politiku, ali da ne mogu ostati nijemi pred time kako Ministarstvo zdravlja postupa prema jednom od najuglednijih tamošnjih ljekara i vrsnih stručnjaka, koji se dokazao sjajnim rezultatima, kako u hirurgiji, tako i u upravljanju kotorskom bolnicom.

Ilić, koji je izuzetno uspješno rukovodio Opštom bolnicom Kotor u protekle četiri godine, predsjednik je OO SDP-a u Kotoru, zbog čega su ovakav postupak ministra Hrapovića prema njemu mnogi nazvali političkom diskriminacijom uglednog ljekara i jednog od najboljih crnogorskih hirurga.

Osim te partije, namjeru Hrapovića da Ilića na direktorskom mjestu zamijeni Kumburovićem, osudile su i mnoge druge opozicione partije poput Demosa, Bokeškog Foruma i Novske Liste.

Prema nezvaničnim informacijama, nakon ovakvog poteza ministra zdravlja, postoji velika mogućnost da Ilić napusti ne samo kotorsku bolnicu, već i crnogorski zdravstveni sistem, jer taj cijenjeni ljekar već duže vrijeme ima na stolu finansijski mnogo izdašniju ponudu bolnice u Dubrovniku, čiji ga menadžment žarko želi vidjeti u svom hirurškom timu, prenosi portal Bokanews.

Osim Ilića, navodno su još dva starija hirurga kotorske bolnice najavila da će i oni sada najvjerovatnije preispitati svoj dalji angažman u toj zdravstvenoj ustanovi.

*Fotografija: Skala radio