news-details
Društvo

U Ulcinju broj oboljelih raste zbog nediscipline

Epidemiološka situacija u Ulcinju se u posljedje vrijeme djelimično pogoršala i u njemu je sada 22 oboljelih od koronavirusa. Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Opštine Ulcinj saopštio je da sve mjere, zabrane, preporuke donijete u predhodnom periodu ostaju na snazi i produžuju se do daljnjega u skladu sa mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

-Ukazano je da je povećanje oboljelih isključiva posljedica nepridržavanja socijalne distance i posjete domaćinstvima suprotno mjerama i naredbi NKT-saopštili su iz ulcinjskog Tima.

Pod nadzorom posmatranja dežurnog epidimiologa za Ulcinj i Bar ukupno se nalazi 650 osoba.

Iz Uprave policije -odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, saopšteno je da je tokom marta procesuirano deset osoba dok je do 15. aprila procesuirano 40 osoba koje se nisu pridržavali mjera NKT.

-S obzirom da pojedina pravna lica izdaju potvrde za svoje zaposlene, pa čak i za one koje nisu zaposleni kod pravnog lica suprotno opravdanim razlozima, kontrola policijskih službenika će ubuduće biti rigoroznija uz provjeru validnosti izdatih potvrda za međugradski saobraćaj, kao i opravdanost putovanja-uakazali su iz opštinskog Tima.

Prema istim navodima, poljoprivredni proizvođači moraju posjedovati rješenje o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i/ili rješenje koje je izdala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove do 24. marta 2020. godine.

Iz Tima su upozorili vlasnike marketa i drugih objekata koji su izuzeti od zabrane rada, da moraju osigurati prisustvo objezbjeđenja koje će garantovati držanje socijalne distance, nošenja zaštitinih maski i rukavica, a onima koji ne postuju mjere,  ne trebaju dozvoliti ulazak u objekte.

-Pozivamo građane da striktno poštuju zabranu kretanja ka Adi i Bojani, ali i sporednih putića kako u ovom dijelu opštine, tako i u seoskim naseljima Kolomza, Salč i drugim. Kod pijace će biti pojačan nadzor Komunalne policije i neće se dozvoliti boravak posjetioca suprotno propisanom broju koji može u jednom trenutku boraviti na određenom prostoru-naveli su iz Tima..

Takođe je zabranjen ulazak na pijacu bez zaštitne opreme, maski, rukavica. Rad pijace u nedjelju će biti do 10:00, a građani i pravna lica odlaganje otpada mogu obaviti od 05:00- 10:00.

Opštinski Tim je pozvao i na rješavanje problema prosjačenja ispred marketa, kao što se već prethodno uradilo u dva navrata.